Fact check: Kan je filmen in een microgolfoven?

ma, 13/11/2017 - 14:22

Bij de voorbereidingen kwamen we al snel tot de conclusie dat het toch écht cool zou zijn om onze microgolfavonturen te filmen. En dan liefst van binnenuit … zonder de sensor van onze camera te roosteren. Dat brengt ons trouwens naadloos tot volgende waarschuwing:

DON’T TRY THIS AT HOME. EVER. 

Don't try this at home ever

Toch wemelt het op YouTube van mensen die het ons hebben voorgedaan. En er heel gewichtig over doen. Alsof het een combinatie zou zijn van hogere kwantumfysica en de engineering skills van een rocket scientist. Iemand vinden die z’n geheim uit de doeken doet, bleek dan ook zoals zoeken naar een naald in een hooiberg. Gelukkig hebben we hier wel wat wannabe rocket scientists rondlopen, dus gingen we aan het testen.

Een microgolfoven is veilig zolang de golven in de metalen kooi van de oven blijven. Maar omdat mensen graag zien wat er met hun eten gebeurt, hebben fabrikanten een glazen deurtje voorzien. Het metalen rooster achter dat raampje, houdt de microgolven op z’n plaats. Het maakt van de oven een kooi van Faraday die elektromagnetische straling tegenhoudt.

Om te kunnen filmen in een microgolfoven, hebben we dus een gat nodig dat nét groot genoeg is om doorheen te filmen, maar klein genoeg om de microgolven niet door te laten. Hoe maak je zo’n gat in de oven? We besloten om het onszelf makkelijk te maken: we boorden gewoon een gat in de achterkant. Net groot genoeg voor de lens van onze camera. Die bevestigden we met duct tape en klaar was kees. Zo simpel!

MAAR ZO GEVAARLIJK!

microgolfoven

 

Om geen risico’s te nemen voor onze eigen veiligheid, besloten we de camera te bedienen van op afstand, evenals de microgolfoven (door de stekker in een andere ruimte – achter een ijzeren poort – in te pluggen). En wauw, wat een beelden! Benieuwd? Luister dan nog t.e.m. 22 november elke dag naar Planeet De Cock op MNM.

Abonneer je alvast op het YouTube-kanaal van Technopolis, waar binnenkort alle beeldmateriaal te vinden is!