Olifantentandpasta 'to the next level'

zo, 26/11/2017 - 15:31

Olifantentandpasta is een echte klassieker op de secundaire schoolbanken: een eenvoudig experiment waarbij een enorme massa schuim ontstaat. Voor de Dag van de Wetenschap probeerden we in Technopolis de allergrootste schuimfontein ever te maken!

Voor al wie aan het dromen, spijbelen of strafschrijven was tijdens de chemieles: even opfrissen! Bij het olifantentandpasta-experiment mengen we waterstofperoxide (H2O2) met wat afwasmiddel in een recipiënt met smalle hals. We voegen kaliumjodide toe als katalysator en dan gebeurt er dit:

WeZooz Academy - Chemie - Olifantentandpasta

infrarood olifantentandpasta

Het onstabiele waterstofperoxide wordt in sneltempo omgezet in water en zuurstof. De zeep 'vangt' het zuurstofgas in miljoenen zeepbelletjes. Het schuim ontsnapt uit de fles zoals tandpasta uit een tube, maar dan met een volume dat voldoende is voor een olifant om z’n tanden mee te poetsen!

Trouwens, er komt heel wat warmte vrij bij deze 'exotherme' reactie. Kijk maar eens naar de beelden die we met onze infraroodcamera maakten: op een gegeven moment bereikt het schuim een temperatuur van meer dan 80°C! Geen proefje om zomaar thuis te doen ...

Recordpoging

Op zaterdag 25 november heeft Technopolis samen met MNM het Guinness wereldrecord van de ‘allerhoogste olifantentandpastafontein’ gebroken met 11 meter. Op de muur van het  Kinder-doe-centrum van Technopolis werd een gigantische meter aangebracht om het resultaat van deze poging af te lezen.  Het vorige record stond op 5 meter, dat is ongeveer twee verdiepingen hoog.

Guinness World Record hoogste olifantentandpastafontein