Boom of tijdmachine?
Wat en waar?
🌳 Je kan erin klimmen, ze zorgen voor schaduw en bieden een thuis aan talloze diersoorten 🐛🦉. Maar weet je dat bomen ons ook veel kunnen vertellen over de wereld om ons heen?
De wetenschap dendrochronologie onderzoekt de jaarringen van bomen. Die ringen helpen ons ontdekken hoe oud een boom is en vertellen een verhaal over het jaar dat de boom groeide: regende het veel, of was het juist heel zonnig? Bomen vertellen ons ook over oude klimaten en de geschiedenis van de wereld om ons heen. Wist je dat dendrochronologen zelfs kunnen helpen uitzoeken wanneer oude houten gebouwen of schepen zijn gebouwd?
Tijdens deze activiteit ga je samen met een dendrochronoloog een boom aanboren om de leeftijd te bepalen, samen schijfjes hout onderzoeken, en alles leren over deze straffe wetenschap.
Wie?
Dendrochronoloog Kristof Haneca neemt je mee om samen bomen aan te boren en schijfjes hout te onderzoeken.
Credits
Het agentschap Onroerend Erfgoed is één van de zes Vlaamse Wetenschappelijke Instellingen (VWI’s). Ze stellen zich samen voor in de gloednieuwe Groene Ark van Plantentuin Meise onder het thema 'Ontrafel de strafste geheimen van de natuur'.
Het gezamenlijke thema is natuur, of hoe al deze VWI's begaan zijn met de natuur in hun wetenschappelijk onderzoek. Van droogtestress bij landbouwgewassen (ILVO), klimaatresistentie bij koffie en bananen (Plantentuin Meise), invasieve exotische dieren in onze waterlopen en platwormen (INBO), vistrappen (Waterbouwkundig Laboratorium) of ouderdomsbepaling van hout (Agentschap Onroerend Erfgoed).