België: pionier in onderzoek naar faagtherapie

Gent

  • Lezing

Bij sommige aandoeningen lopen patiënten risico op infecties met bacteriën die men niet meer kan bestrijden met antibiotica. Men verwacht dat het aantal patiënten dat niet meer geholpen kan worden met antibiotica, wereldwijd zal oplopen tot een half miljard. Daarom voeren wetenschappers intensief onderzoek naar alternatieve bestrijdingen van bacteriën.

In het militair hospitaal van België worden patiënten met geïnfecteerde brandwonden al jaren behandeld met fagen. Fagen zijn virussen die specifieke bacteriën doden. Fagen kan men afzonderen uit  de natuur en ook uit ons lichaam. Met faagtherapie kan men mensen genezen van bacteriële infecties.  In West-Europa mag men enkel faagtherapie gebruiken, in het kader van het “Helsinki”-akkoord, wat betekent dat de patiënt er heel slecht aan toe is en er geen enkel andere behandeling meer voor handen is. België is in dit opzicht uniek, omdat er sinds 2018 een wettelijk kader gecreëerd is, waarbij faagtherapie als magistrale bereiding erkend is en toegepast mag worden op patiënten in het algemeen. Dit betekent dat patiënten in België sneller in aanmerking komen voor faagtherapie.

Faagtherapie is een sterk gepersonaliseerde therapie. Dit betekent dat er voor iedere patiënt een faag op maat wordt uitgezocht en bereid. Voorlopig is dit nog heel arbeidsintensief.

We  bespreken welke patiënten in aanmerking komen voor deze therapie, hoe we de fagen afzonderen uit de natuur, hoe de bereiding van deze therapie in het labo en de apotheek gebeurt en geven voorbeelden van enkele casussen. We leggen uit waar en welk onderzoek er gebeurt naar faagtherapie en in welke ziekenhuizen mensen terecht kunnen voor faagtherapie.

Deze activiteit maakt deel uit van het WoooW Wetenschapsfestival Gent. Het volledig programma vind je op www.wooowfestival.be

Gesproken taal

Nederlands

Leeftijdscategorie

Alle leeftijden

Toepassingsgebieden

  • Gezondheid

Organisatoren

  • HoGent

Medewerkers

  • Els Van Mechelen ( Onderzoeker )
  • Stefan Vermeulen ( Onderzoeker )