Bezoek de volkssterrenwacht!

Gent

  • Begeleidende uitstap of rondleiding
  • Opendeurdag

Breng een bezoekje aan de volkssterrenwacht in Gent, met onder andere onze prachtige telescoop uit 1880 in de grote koepel, het synoptische weerstation en uniek zicht op Gent vanaf ons dakterrras!

Je kunt er ook een eerste blik werpen op het VLINDER citizen science project! Welke invloed oefent onze omgeving uit op het lokale klimaat? Het VLINDER citizen science project (gefinancieerd door het departement EWI) wil hierop een antwoord bieden door onderzoekers de broodnodige informatie te geven om lokale weersverschillen beter te begrijpen. Hierbij komen niet enkel de stad en het platteland aan bod, maar ook diverse andere omgevingen die Vlaanderen en Brussel rijk zijn. Deze informatie is van onschatbare waarde bij de ruimtelijke planning van zowel steden als dorpen, bijvoorbeeld om hittestress te beperken in ons opwarmende klimaat. Weerstations worden gewoonlijk op het platteland geplaatst, om de invloed van de omgeving op de metingen zo klein mogelijk te houden. Deze invloed blijft dus een blinde vlek voor het klassieke meteorologische meetnetwerk. Het VLINDER project zal deze blinde vlek aanpakken en het lokale weer bestuderen in Vlaamse stadscentra, bossen, industriegebieden, villawijken, heidegebied, enzovoort. De onderzoekers van het project voorzien 50 weerstations die zullen ‘vlinderen’. Er wordt beroep gedaan op scholen om deze weerstations te bouwen en plaatsen op een gevarieerd scala aan locaties. Leerlingen van 50 secundaire scholen verspreid over Vlaanderen en Brussel zullen elk twee weerstations bouwen die gebruik maken van o.a. de nieuwste Internet Of Things technologie. Het project betrekt leerlingen, leerkrachten en ouders bij het volledige onderzoeksproces.
Op de Dag van de Wetenschap zal een werkend prototype getoond worden van het VLINDER weerstation waarvan er in 2019 velen over Vlaanderen verspreid zullen worden. Onderzoekster Sara Top (UGent) zal uitleg geven over de opzet van het project en de invloed van de omgeving op het lokale klimaat.

Locatie: Volkssterrenwacht Armand Pien, gebouw Plateau-Rozier, ingang via Gezusters Lovelingstraat.

Gesproken taal

Nederlands

Leeftijdscategorie

Alle leeftijden

Toepassingsgebieden

  • Aarde, oceanen & ruimte
  • STEM

Organisatoren

  • Universiteit Gent

Contact

E-mailadres
an.vandereecken@armandpien.be

Medewerkers

  • An Van der Eecken ( UGent - Volkssterrenwacht Armand Pien )
  • Sara Top ( UGent )

Trefwoorden

  • volkssterrenwacht
  • telescoop