Ga verder naar de inhoud

Chocolade tegen veroudering?! Prof. Wim Vanden Berghe

Wat en waar?

Digitaal - on demand
Lezing over Psyche & brein
Voor personen van 4 tot 99 jaar

Veroudering is de meest belangrijke risicofactor voor ouderdomsziektes zoals kanker, dementie en hart- en vaatziekten. Door wisselwerking van genetica en voedingsstijl blijken sommige mensen sneller te verouderen dan andere. Epigenetica is een nieuwe onderzoekstak die verouderingskenmerken in kaart brengt in ons DNA door het meten van chemische methylatieveranderingen bovenop het DNA onder invloed van eetgewoontes of omgevingsfactoren (stress, vervuiling, klimaat). Vandaag wordt de “epigenetische klok” veelvuldig gebruikt om het risico op ouderdomsziektes te voorspellen. Terwijl een ongezonde voedingsstijl resulteert in versnelde epigenetische veroudering en vroeger intreden van ouderdomsziektes en hersenaftakeling, resulteert een gezonde voedingsstijl veelal in tragere veroudering met verminderd risico op ouderdomsziektes en verbeterde cognitieve functies. Met behulp van een epigenetische zandloperklok onderzoeken we momenteel veelbelovende hersen-verjongende eigenschappen van chocolade flavanolen.

I-Brain FOOD4THOUGHT festival
meer info op breinwijzer.be

Wie?

Prof. Wim Vanden Berghe promoveerde aan de Universiteit van Gent in 1999 in de Faculteit Wetenschappen Biochemie-Biotechnologie. Na postdoctoraal onderzoek aan de Universiteiten van Montpellier, Stellenbosch en Oxford werd Wim Vanden Berghe in 2009 aangesteld als professor Epigenetica in het labo voor Eiwitchemie, proteoomanalyse en epigenetische signalisatie (PPES) (Universiteiten Antwerpen en Gent). Met zijn huidig onderzoek onderzoekt hij nieuwe epigenetische preventiemethodes of behandelingen van kanker, infectieziekten, metabole aandoeningen, autisme spectrum stoornissen en neurodegeneratie.

Organisatie door