De veelzijdigheid van gist

Leuven

  • Stand
  • Wetenschapsmarkt

Gist is een eencellig micro-organisme dat behoort tot de familie van de schimmels. De bekendste gist is de bakkersgist of biergist (Saccharomyces cerevisiae). Gisten zetten suikers om naar alcohol en koolzuurgas (CO2), net daarom zijn ze zeer belangrijk in de voedingsindustrie voor de productie van brood en bier. Bovendien zorgen de gisten voor lekkere geur- en smaakstoffen in het brood en bier. Naast deze "goede" gisten, zijn er ook gisten die meer kwaad dan goed doen. In de experimentjes die je aan onze stand  zal terugvinden, kan je zelf kennismaken met de verschillende gistsoorten. Je zal kunnen kijken naar de cellen met een microscoop en zelf ontdekken wat de verschillen zijn tussen de bakkersgist en een ziekteverwekkende gist. Je zal tevens  bakkersgist aan het werk kunnen zien tijdens de fermentatie, een proces waarbij het suikers omzet naar CO2 en alcohol. Tot slot kan je meespelen met onze competitie waarbij we je uitdagen het beste brooddeeg te maken.

Gesproken taal

Nederlands

Leeftijdscategorie

Alle leeftijden

Toepassingsgebieden

  • Biologie

Organisatoren

  • KU Leuven