De verborgen schoonheid van grote en kleine data

Brussel

  • Lezing

Grote doorbraken in de wetenschap steunen op het verzamelen en analyseren van data. Op het gebied van zowel de collectie als de analyse van deze data heeft men in de afgelopen jaren immense vooruitgang geboekt. Denk maar aan de eerste waarneming van gravitationele golven, de enigmatische foto van een zwart gat, de ontdekking van het Higgs-boson, de inzichten die we krijgen in de structuur van DNA, en de algoritmen die autonoom nieuwe verbanden uit data extraheren. Maar hoeveel informatie is er aanwezig in data? Wat kan je eruithalen en vooral: wat niet? Kan je causale verbanden meten? En zo ja, hoe doe je dat?

In deze lezing proberen we de grotere structuur in beeld te brengen die datagedreven doorbraken met elkaar in verband brengen.

Deze activiteit gaat door op het Wetenschapsfestival Brussel in Muntpunt. Op zondag 24 november 2019 kan je er doorlopend van 10u tot 17u deelnemen aan 60 gratis wetenschapsactiviteiten voor jong en oud. Een volledig overzicht en praktische info vind je terug op https://wetenschapsfestivalbrussel.be.

Gesproken taal

Nederlands

Leeftijdscategorie

Vanaf 18 jaar

Toepassingsgebieden

  • Fysica
  • STEM

Organisatoren

  • Vrije Universiteit Brussel

Medewerkers

  • Vincent Ginis ( Onderzoeker )