Historisch glas, vertel ons uit welke periode je was!

Koksijde

  • Workshop
  • Lezing

Ontdek hoe lichttechnologie kan bijdragen tot het dateren van antieke glaspanelen!

De collectie vlakglas van het Abdijmuseum is een van de omvangrijkste historische collecties uit de ons omringende landen. Om de ouderdom ervan te bepalen, doet het museum een beroep op wetenschappelijk onderzoek. Oude, geschiedkundige materialen zijn vaak fragiel, poreus en waardevol. Om ze goed te behouden en te beheren, is bij het onderzoek dan ook een voorzichtige en veilige behandeling vereist.

Op Dag van de Wetenschap - zondag 25 november – brengt prof. Wendy Meulebroeck van de Vrije Universiteit Brussel een lezing over haar onderzoek op een deel van die collectie. Als onderzoeker bij het Brussels Photonics Team (B-PHOT), vertelt ze ons hoe lichtdeeltjes of fotonen de hoofdrol kunnen spelen bij het bepalen van de herkomst en de authenticiteit van historisch vlakglas. De beproefde techniek ‘absorptie spectroscopie’ schijnt een licht op de leeftijd van materialen, zonder deze te beschadigen.

Tip: heb je zelf ook een stukje antiek glas liggen, en je bent benieuwd naar de periode waaruit het dateert? Neem dit dan mee naar de lezing en professor Meulebroeck neemt het onder de loep met speciale apparatuur! Opgelet, enkel kleine oppervlaktes vlakglas komen in aanmerking, zoals kleine glasramen of roundels. Geen holglas.

Praktisch: zondag 25 november, 10.30 uur, Abdijmuseum Ten Duinen. Ingang uitzonderlijk via het bezoekerscentrum (het ronde glazen gebouw). Duur: 1 uur. Deze lezing is gratis. Schrijf je wel in vooraf via abdijmuseum@koksijde.be of 058 53 39 50. Bezoek op deze Dag van de Wetenschap ook het museum gratis vanaf 14 uur.

Gesproken taal

Nederlands

Leeftijdscategorie

Alle leeftijden

Toepassingsgebieden

  • Fysica
  • Restauratie & conservatie
  • Technologie & Techniek

Organisatoren

  • Abdijmuseum Ten Duinen

Contact

E-mailadres
abdijmuseum@koksijde.be
Website
http://www.tenduinen.be
Telefoon
+32 58 53 39 50

Trefwoorden

  • dag van de wetenschap
  • fotonica