Ga verder naar de inhoud

Een kostbaar glasraam uit de Notre Dame gerestaureerd

Dit is een activiteit van Museum Mayer van den Bergh

Wat en waar?

Digitaal - on demand
Rondleiding over Cultuur
Voor personen van 16 tot 99 jaar
Dit is een duurzame activiteit

Een kostbaar glasraam uit de Notre-Dame van Parijs

De restauratie en de chemische onderzoeken van een 13de-eeuws kunstwerk

1898. Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) kaapt een indrukwekkende collectie weg voor de neus van het Parijse Louvre. Eén van de 435 kunstwerken is een Frans glasraam uit de 13de eeuw. Het is vervaardigd in de regio van Parijs en is van bijzonder hoge kwaliteit. Bovendien prijkt het een tijdlang in het roosvenster van de zuid-façade van de Parijse Notre-Dame.

Recent onderging dit glasraam een restauratie. Een opdracht voor restaurateur Joost Caen, die hiervoor intensief samenwerkte met experten van de Universiteit van Antwerpen voor chemische onderzoeken en beeldanalyses. Met behulp van een MXRF-scanner zijn er heel wat boeiende gegevens over het glasraam ontdekt. Van het restauratieproces is een boeiende documentaire gemaakt die op de Dag van de Wetenschap online gepresenteerd wordt.

Wie?

Dr. Joost Caen is gespecialiseerd in de conservatie en restauratie van glas en doceert over deze thema's aan de Universiteit Antwerpen. Hij is een internationaal gerenommeerd expert in de materie en publiceert regelmatig zijn bevindingen. Daarnaast is hij ook glaskunstenaar.

Wat heb je nodig?

In het Museum Mayer van den Bergh kunt u het originele en gerestaureerde glasraam bewonderen. Via een QR-code bij het werk kunt u de documentaire ook ter plekke op uw smartfoon bekijken.

COVID-19 Afspraken

Maatregelen mbt COVID-19 gelden volgens de museumafspraken op dat moment.

Organisatie door