Ga verder naar de inhoud

AstroSounds: word sterrenluisteraar

Deze activiteit maakt deel uit van Dag van de Wetenschap - UCLL, campus Diepenbeek

Wat en waar?

Spel over Ruimte
Voor personen van 0 tot 99 jaar

Sterren trillen zoals muziekinstrumenten. Een muziekinstrument kan je herkennen aan de specifieke klankkleur of timbre van het instrument. Op dezelfde manier kan je ook een ster herkennen aan het timbre van het geluid dat de stertrillingen produceren.

Sterren trillen net zoals muziekinstrumenten. Een muziekinstrument kan je herkennen aan de specifieke klankkleur, het zogenaamde timbre van het instrument. Net zo kan je ook een ster herkennen aan het timbre van de sterrentrillingen.

En dankzij AstroSounds, een Citizen Science-project, kan jij zelf sterrenluisteraar worden, hoe jong of oud je ook bent.

Natuurlijk moet je je gehoor wat trainen. De interactieve AstroSounds-bookwidget helpt je op weg. Je leert eerst verschillende muziekinstrumenten en mensenstemmen van elkaar te onderscheiden. Daarna leer je luisteren naar enkele trillende sterren om ook daar verschil te horen.

Staat in de sterren geschreven dat jij een straffe sterrenluisteraar wordt? Ga de uitdaging aan en word de ster die onze wetenschap vooruithelpt! 🌟

Wie?

Bookwidgets ontwikkeld door:

Jeroen Op den Kelder, Renaat Frans, Erica Andreotti, Katrien Vyvey - UCLL Hogeschool

Katrien Kolenberg - KULeuven

Frank Duchêne - PXL Hogeschool

Praktisch

  • Een laptop met internetverbinding en liefst een koptelefoon. Een tablet gaat ook, maar geeft mogelijk een iets mindere ervaring.
  • Deze activiteit is helaas niet geoptimaliseerd voor smartphones.

Credits

Deze activiteit maakt deel uit van het Citizen Science-project AstroSounds, een samenwerking van UCLL, KU Leuven, PXL Music, Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België, gesubsidieerd door het Departement Economie Wetenschap & Innovatie van de Vlaamse Overheid.

Organisatie door