Ga verder naar de inhoud
UC Leuven-Limburg - Word AstroSounds pionier: luister naar de sterren! Welkom aan boord - Digitaal - On-demand

Word AstroSounds pionier: luister naar de sterren! Welkom aan boord

Wat en waar?

Digitaal - on demand
Workshop over Ruimte
Voor personen van 7 tot 99 jaar

Sterren trillen zoals muziekinstrumenten. Een muziekinstrument kan je herkennen aan de specifieke klankkleur of timbre van het instrument. Op dezelfde manier kan je ook een ster herkennen aan het timbre van het geluid dat de stertrillingen produceren.

AstroSounds is een Citizen Science project en het nodigt iedere burger uit, jong en oud, om 'sterrenluisteraar' te worden. Natuurlijk moet je je gehoor wat trainen. De interactieve AstroSounds bookwidget is je leermeester. Je leert eerst verschillende muziekinstrumenten en mensenstemmen van elkaar te onderscheiden. Daarna leer je luisteren naar enkele trillende sterren om ook daar onderscheid te horen.

Er is ook een korte introductie van professor en astrofysicus Katrien Kolenberg naar het hoe en waarom van sterrengeluiden. Word dus sterrenluisteraar en begin met de training in de bookwidget!


Wie?

In de video: Katrien Kolenberg, astrofysicus aan de KU Leuven en UAntwerpen.

Bookwidget ontwikkeld door: Jeroen Op den Kelder, Renaat Frans, Erica Andreotti, Katrien Vyvey, UCLL Hogeschool; Anne-Lize Kochuyt, Planetarium Brussel; Katrien Kolenberg, KULeuven; Frank Duchêne, PXL Hogeschool.

Wat heb je nodig?

  • Een laptop met internetverbinding en liefst een koptelefoon, een tablet gaat ook, met mogelijk een iets mindere ervaring.
  • Deze activiteit is helaas niet geoptimaliseerd voor op de smartphone.

Credits

Deze activiteit maakt deel uit van het citizen science project AstroSounds, een samenwerking van UCLL, KU Leuven, PXL Music, Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België, gesubsidieerd door het Departement Economie Wetenschap & Innovatie van de Vlaamse Overheid.

Organisatie door