Ga verder naar de inhoud

Word AstroSounds pionier: luister naar de sterren! Welkom aan boord

Wat en waar?

Digitaal - on demand
Workshop over Ruimte
Voor personen van 7 tot 99 jaar

Sterren trillen zoals muziekinstrumenten. Een muziekinstrument kan je herkennen aan de specifieke klankkleur of timbre van het instrument. Op dezelfde manier kan je ook een ster herkennen aan het timbre van het geluid dat de stertrillingen produceren.

AstroSounds is een Citizen Science project en het nodigt iedere burger uit, jong en oud, om 'sterrenluisteraar' te worden. Natuurlijk moet je je gehoor wat trainen. De interactieve AstroSounds bookwidget is je leermeester. Je leert eerst verschillende muziekinstrumenten en mensenstemmen van elkaar te onderscheiden. Daarna leer je luisteren naar enkele trillende sterren om ook daar onderscheid te horen.

Word dus sterrenluisteraar en begin luisteren met de bookwidgets!


Ben je leerkracht of opvoeder? Wil je graag AstroSounds naar je klas of scoutskamp brengen? AstroSounds organiseert ook twee navormingen op 4 en 16 december in Leuven. Meer info vind je hier: AstroSounds nascholing.

Er is ook een AstroSounds stand waar je life naar sterren kan luisteren: kom hiervoor naar de Tweebronnen Bibliotheek in Leuven.

Wie?

Bookwidgets ontwikkeld door: Jeroen Op den Kelder, Renaat Frans, Erica Andreotti, Katrien Vyvey, UCLL Hogeschool; Anne-Lize Kochuyt, Planetarium Brussel; Katrien Kolenberg, KULeuven; Frank Duchêne, PXL Hogeschool.

Wat heb je nodig?

  • Een laptop met internetverbinding en liefst een koptelefoon, een tablet gaat ook, met mogelijk een iets mindere ervaring.
  • Deze activiteit is helaas niet geoptimaliseerd voor op de smartphone.

Credits

Deze activiteit maakt deel uit van het citizen science project AstroSounds, een samenwerking van UCLL, KU Leuven, PXL Music, Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België, gesubsidieerd door het Departement Economie Wetenschap & Innovatie van de Vlaamse Overheid.

https://www.astrosounds.be/

Organisatie door