Ga verder naar de inhoud

Kinderuniversiteit: 1-2-3-stamcel!

Dit is een activiteit van Universiteit Antwerpen

Wat is het?

Doe- of bouwpakket over Gezondheid
Voor kinderen van 8 tot 12 jaar

Van bloedcellen kan je hersencellen maken. Het klinkt als magie, maar het is pure wetenschap. De hoofdrolspelers in dit verhaal zijn stamcellen. Stamcellen kunnen uitgroeien tot om het even welk type cel, die op hun beurt verschillende weefsels met verschillende functies maken. Ze zijn vergelijkbaar met de eerste cellen van een embryo waar uiteindelijk een volledig mensje uit groeit.

Stamcellen zijn heel belangrijk in wetenschappelijk onderzoek naar verschillende ziektes. Wanneer iemand bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer heeft, zouden we graag de hersenen onderzoeken. Maar een stukje van je hersenen geven voor onderzoek, dat is niet prettig. Gelukkig is er een oplossing bedacht: door bloed- of huidcellen van iemand te nemen, in het labo op te groeien en terug te draaien in de tijd, ontstaan stamcellen. Deze ‘geïnduceerde’ stamcellen worden dan weer behandeld in het labo om er hersencellen van te maken, die gebruikt worden voor verder onderzoek. Op deze manier is het mogelijk om hersencellen van een patiënt te onderzoeken, zonder het hersenweefsel af te nemen. Cool hé!

In het Labo voor Experimentele Hematologie en in het Centrum voor Medische Genetica Antwerpen wordt er dagelijks met stamcellen gewerkt. Heb je zin om zelf ook aan de slag te gaan en vanuit stamcellen* verschillende andere cellen te maken in je eigen laboratorium bij je thuis? Schrijf je dan zeker in voor onze online workshop.

Er is plaats voor 60 deelnemers tussen 8 en 12 jaar. Elke deelnemer ontvangt een gratis doe-box waarin je alle benodigdheden vindt. Schrijf je in om de doe-box te reserveren. Als je ervoor kiest om de doos per post naar je thuisadres te laten versturen, vragen we hiervoor €6 verzendkosten en is de uiterste inschrijvingsdatum 15/11. Indien je het doe-pakket zelf gaat ophalen in Bibliotheek Permeke te Antwerpen, kan je nog bestellen en ophalen tot en met zaterdag 21 november.

* Uiteraard zitten er in het doe-pakket geen echte stamcellen. Deze mogen helemaal het lab niet verlaten en zijn superkostbaar voor het onderzoek.

Wat heb je nodig?

Alle deelnemers die ingeschreven zijn ontvangen een doe-box met alle benodigde materialen: een wegwerplabojas, handschoenen, petrischaaltjes, een pasteurpipet, eppendorftubes en tubes met vloeistoffen. De doe-box reserveren doe je hier, via een online formulier.
Bijkomende vragen kan je stellen tijdens het live vragenuurtje.

Credits

Met dank aan Bibliotheek Permeke.