Ga verder naar de inhoud

Klimaatmythe: Vlaanderen is een nat land

Dit is een activiteit van Universiteit Antwerpen
Deze activiteit maakt deel uit van Dag van de Wetenschap – festival Antwerpen

Wat en waar?

Digitaal - on demand
Lezing over Natuur & Milieu
Voor personen van 12 tot 99 jaar
Dit is een duurzame activiteit

Jongeren hebben de laatste jaren al vaak aangetoond zich betrokken te voelen bij de klimaatproblematiek.

Maar we weten ook allemaal dat er nog heel wat non-believers zijn die het probleem minimaliseren, of geloven dat klimaatverandering van alle tijden is. Zij doen uitspraken als: "De CO2- concentratie in onze atmosfeer volgt de temperatuur en niet andersom". Of "Er is onvoldoende bewijs dat de ijskappen aan het smelten zijn".

Om de klimaatsceptici van repliek te kunnen dienen, nemen we samen met enkele UAntwerpen-experts een aantal klimaatmythes onder de loep. Samen met een jonge reporter gaan we op zoek naar wetenschappelijke argumenten om deze mythes te ontkrachten.

Vlogster Leen trok haar laarzen aan en ging op verkenning in de Vennen, een uniek natuurgebied in Balen in de provincie Antwerpen, waar de Grote Nete door stroomt. Hier vinden we een ecologisch heel waardevol plekje, dat het perfecte decor vormt voor het ontkrachten van onze eerste klimaatmythe… Vlaanderen is een nat, nat land.

We praten met Jan Cools (research manager Instituut voor Milieu en Duurzame Ontwikkeling), met Jonas Lembrechts (bioloog, onderzoeksgroep PLECO) en met Jan Staes (bioloog, onderzoeksgroep Ecosysteembeheer) en komen tot de vaststelling dat er ook in Vlaanderen sprake is van een heuse droogteproblematiek.Wie?

Jan Cools (Instituut voor Milieu en Duurzame Ontwikkeling), Jonas Lembrechts (PLECO) en Jan Staes (Ecosysteembeheer), UAntwerpen

Organisatie door