Ga verder naar de inhoud

Oma praat zo gek?! Herken de signalen van een beroerte!

Dit is een activiteit van Universiteit Antwerpen

Wat is het?

Spel over Psyche & brein
Voor kinderen van 7 tot 12 jaar

Op een vrijdagmiddag ontdekt Aster dat zijn oma hem niet komt ophalen bij de schoolpoort. Opa vertelt dat oma ziek is geworden. Ze kreeg een beroerte.

Sarah Wulteput schreef het boek ‘Oma praat zo gek?!’ speciaal om aan kinderen uit te leggen wat een beroerte is.

Bij een beroerte gaat er iets mis in de hersenen, het regelcentrum van ons lichaam. Via het bloed krijgen ze zuurstof en voedingsstoffen. Zo kun jij logisch nadenken, praten, voelen, zien, horen, ruiken en reageren. Als een deel van de hersenen voor kortere of langere tijd geen zuurstof meer krijgt, merk je dat je bepaalde dingen ineens niet meer kunt. Dit heet een beroerte.

De wetenschappers van het NeuroVasculair Centrum Antwerpen doen onderzoek naar de behandeling van beroertes en maakten er een quiz over. Zo hopen ze dat ook kinderen straks de tekenen van een beroerte sneller zullen herkennen. Ook willen ze kinderen beter helpen begrijpen waarom hun opa, oma of een ander familielid plots niet meer alles kan zoals tevoren.

Wie?

De onderzoekers van het NeuroVasculair Centrum Antwerpen, UZA

Wat heb je nodig?

Wie tussen 8 en 12 jaar oud is en zich hier inschrijft voor deze activiteit (inschrijven kan nog tot 17 november, uiterlijk tot 16u), krijgt het boek gratis thuisgestuurd. Er is plaats voor 80 deelnemers. Lees het boek eerst goed door, daarna ben je klaar om hier op 22/11 het filmpje met de quiz te bekijken. Vul hier je antwoorden in op het online formulier. We verloten een aantal superprijzen onder de inzendingen!

Credits

Met dank aan de Belgian Stroke Council en MoJuice.