Ga verder naar de inhoud

Ontploffingsgevaar! Chemie in de keuken

Dit is een activiteit van Universiteit Antwerpen

Wat is het?

Workshop over Natuurwetenschappen
Voor kinderen van 8 tot 14 jaar

Door azijn te mengen met bakpoeder in een afsluitbaar zakje, krijg je een chemische reactie, waarbij er zich een gas vormt. Gevaarlijk? Je bent in veilige handen bij chemiste Elise die je stap voor stap doorheen het proefje leidt. Ze toont aan dat je ook met gewone benodigdheden die je thuis in de keukenkast vindt, een echte chemische reactie tot stand kan brengen. Aangezien we bij dit experiment ook met vuur werken, vraag je best een volwassene om je te helpen.

Als een volleerde wetenschapper ga je experimenteren, observeren, nadenken en verklaren.
Geen magie, maar chemie!

Is je experiment geslaagd? Heb je een toffe variant van deze proef? Post je foto of filmpje op Facebook of Instagram.

Wie?

Elise Vervloessem, departement Chemie, UAntwerpen

Wat heb je nodig?

  • Hersluitbare diepvrieszakjes (ongeveer 1 L, maar groter of kleiner kan ook)
  • 250 ml azijn (meer als je het proefje meerdere keren zou willen uitvoeren)
  • Een paar lepels bakpoeder (sodiumbicarbonaat/natriumbicarbonaat, vaak gebruikt tijdens het bakken)
  • Een volwassene
  • Lange satéstokjes
  • Een aansteker of lange lucifers
  • Een glas water (om het smeulende stokje in uit te doven)
  • Als je deze materialen verzameld hebt, bent je kaar om de online workshop te volgen!