Ga verder naar de inhoud

Ontploffingsgevaar! Chemie in de keuken

Dit is een activiteit van Universiteit Antwerpen
Deze activiteit maakt deel uit van Festival Antwerpen

Wat en waar?

Workshop over Natuurwetenschappen
Voor kinderen van 6 tot 11 jaar

Geen chemie, maar magie in de keuken ... Of is het omgekeerd?

Wat denk je van een spannend proefje met azijn en bakpoeder? Dat borrelt en bruist! Maar wees gerust, chemiste Elise is hier om je veilig door elk stapje te leiden. En wist je dat dit eigenlijk geen tovenarij is, maar echte chemie?

Opgelet: we werken ook een beetje met vuur. Dus, roep snel een volwassene om samen met jou dit spannend staaltje van keukenchemie te ontdekken.

Voel je als een echte wetenschapper: mix, kijk, denk na en leer! En als je klaar bent en iets cools hebt gemaakt, deel dan je filmpje op Facebook of Instagram.

Wie?

Elise Vervloessem, departement Chemie, UAntwerpen

Praktisch

  • Hersluitbare diepvrieszakjes (ongeveer 1 liter, maar groter of kleiner kan ook)
  • 250 ml azijn (meer als je het proefje meerdere keren zou willen uitvoeren)
  • Een paar lepels bakpoeder (sodiumbicarbonaat/natriumbicarbonaat, vaak gebruikt tijdens het bakken)
  • Een volwassene
  • Lange satéstokjes
  • Een aansteker of lange lucifers
  • Een glas water (om het smeulende stokje in uit te doven)
  • Als je deze materialen verzameld hebt, bent je kaar om de online workshop te volgen!

Organisatie door