Ga verder naar de inhoud

Tijdmachine Sint-Andries: speurtocht in het verleden van Antwerpen!

Dit is een activiteit van Universiteit Antwerpen

Wat is het?

Spel over Samenleving
Voor personen van 10 tot 99 jaar

Met de app 'Tijdmachine Sint-Andries' flits je jezelf terug naar de authentieke Antwerpse wijk Sint-Andries in 1584, 1796 of 1898. Wie woonde waar in de tijd van Napoleon? Hoe rijk waren de inwoners van de Kloosterstraat op het einde van de 16e eeuw? Hoe zagen de pleintjes en pittoreske straten er honderd jaar geleden uit? Waarom woonden hier zo veel dokwerkers?
Wandel virtueel (of echt) door de straten, klik op huizen en foto's en beantwoord de quizvragen.

Deze app is een innovatieve toepassing van de nieuwste technologie op historische bronnen (kaartmateriaal, historische afbeeldingen, bewonersgegevens, enz.), bewaard binnen de diverse Antwerpse archieven en verwerkt door onderzoekers van de Universiteit Antwerpen.

Een filmpje geeft je eerst meer uitleg over het onderzoeksproject zelf. Daarna nemen de onderzoekers je mee door de wijk voor vijf quizvragen. De werking van de app wordt kort toegelicht in een aparte video. Zo kan je zelf aan de slag, thuis of ter plekke in de prachtige Sint-Andrieswijk!

De antwoorden op de vragen kan je hier indienen, je weet ook meteen of je alles correct hebt. Via mail krijg je achteraf de antwoorden doorgestuurd, inclusief een diploma!

Heb je beeldmateriaal van hoe Sint-Andries er vroeger uitzag en wil je dat delen, wil je via je smartphone historische afbeeldingen in het straatbeeld lokaliseren? Heb je vragen? Stel ze gerust via mail (t/m 24 nov).

Heb je vragen over de app, het filmpje of de quiz? Wil je meer weten over het onderzoek zelf? De onderzoekers zijn paraat voor een live-chat (één van 15u tot 15u30 en een tweede tussen 17u en 17u40).

Wie?

Iason Jongepier en Rogier van Kooten, Centrum voor Stadsgeschiedenis, Universiteit Antwerpen

Wat heb je nodig?

De Tijdmachine Sint-Andries is gratis te downloaden op de App Store (Apple) en Google Play (Android). Een korte virtuele rondleiding over deze app.

Voor je vragen kan je in de namiddag terecht bij de onderzoekers zelf: Tijdmachine Sint-Andries, vragenuurtje.

Credits

Samenwerking Universiteit Antwerpen, Stad Antwerpen/Digipolis en ZAMIA.