Ga verder naar de inhoud

BZZZ! Groene hotspots voor bijen in de stad

Dit is een activiteit van Universiteit Gent

Wat en waar?

Digitaal - on demand
Lezing over Natuur & Milieu
Voor volwassenen
Dit is een duurzame activiteit

Een kerkhof is een plaats van sereniteit, en kan in een stad een groene oase van rust zijn. Maar wist je ook dat de kerkhoven in Gent een zeer diverse waaier aan bijensoorten kan hebben? Ontdek het in dit filmpje!

Hoe belangrijk bijen zijn, moeten we je waarschijnlijk niet meer uitleggen, het komt namelijk frequent in de actualiteit. Meer bepaald zijn wilde bijensoorten belangrijk voor het behouden van de biodiversiteit van planten. Omgekeerd is het behouden van planten biodiversiteit dus ook belangrijk voor het in stand houden van wilde bijen populaties! Hier wordt al vaker mee rekening gehouden, door middel van wilde bloemenweides in tuinen en parken, of bij de landbouw door middel van bloemenstroken.

In stedelijke omgevingen zijn er ook verschillende groenzones waar de vegetatie beheerd kan worden ten voordele van wilde bestuivers. Kerkhoven zijn hier misschien niet de eerste waar men aan zou denken, maar ook hier kan een goed groenbeheer positief zijn voor wilde bestuivers. Vorig jaar werd in Gent een monitoring uitgevoerd om de bijensoorten die voorkomen op enkele kerkhoven waar aan groenbeheer wordt gedaan in kaart te brengen. Hieruit bleek dat elk kerkhof enkele unieke bijensoorten heeft, en dat deze sterk gelinkt zijn met de aanwezigheid van wilde bloemen, vaak ook soorten die worden aanzien als onkruid. Met een visueel filmpje kan je hierover meer te weten komen.

Wie?

Matti Pisman, Ruben Savels, Fara De Raeymaekers, Ivan Meeus, Guy Smagghe

Organisatie door