Ga verder naar de inhoud

Waar ging men vroeger aan dood?

Dit is een activiteit van Universiteit Gent & Universiteit Antwerpen

Wat en waar?

Digitaal - on demand
Lezing over Gezondheid
Voor volwassenen

S.O.S. Antwerpen (Sociale Ongelijkheid in Sterfte) is een burgerwetenschapsproject waarbij vrijwilligers, samen met wetenschappers, de doodsoorzaken verzamelen en analyseren van alle personen die tussen 1820 en 1946 in Antwerpen overleden.

Ook jij kan helpen om de gegevens uit dit handgeschreven doodsoorzakenregister over te tikken. Wil je meer weten over cholera, tuberculose, de Spaanse griep, kanker of andere doodsoorzaken in de 19de en 20ste eeuw? Ben je nieuwsgierig naar welke epidemieën er toen heersten? Of waar mensen aan dood gingen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog? Dan is dit onderzoek naar Sociale Ongelijkheid in Sterfte iets voor jou!

Meedoen kan gewoon thuis, online, waar je ook woont. Je hebt enkel een computer en een internetverbinding nodig. Via het crowdsourcingplatform van VeleHanden kan je waar en wanneer je maar wilt meehelpen aan de vooruitgang van dit historisch onderzoek.

Meer informatie:

Onderzoekers van de Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen, het stadsarchief Antwerpen en Histories vzw zijn op zoek naar vrijwilligers die willen meewerken aan de constructie van een digitale databank die het mogelijk zal maken om de gezondheidsontwikkelingen doorheen de tijd te bestuderen.

Deze databank wordt gecreëerd op basis van het unieke Antwerpse doodsoorzakenregister. Dat bevat de gegevens van iedereen die tussen 1820 en 1946 in de stad overleed. Naast de doodsoorzaak staan ook de overlijdensdatum, leeftijd, beroep, burgerlijke staat en allerlei andere persoonlijke gegevens genoteerd. Het gaat over de gegevens van bijna een half miljoen personen!

Zodra de gegevens in de digitale databank zijn ingevoerd, kunnen onderzoekers de doodsoorzaken en epidemieën uit de voorbije twee eeuwen bestuderen. Zo help jij dus actief mee om het wetenschappelijk onderzoek naar ziekte en sterfte in Vlaanderen te ondersteunen en te stimuleren.

Wie?

Sarah Heynssens

Credits

S.O.S. Antwerpen is een samenwerking tussen:

• Universiteit Gent – Vakgroep Geschiedenis: prof. Dr. Isabelle Devos (promotor), Sarah Heynssens (wetenschappelijk medewerker) & Sven Vrielinck (wetenschappelijk medewerker)

• Universiteit Antwerpen – Departement Geschiedenis – prof. Dr. Hilde Greefs (partner)

• Universiteit Gent – Instituut voor Publieksgeschiedenis – Prof. Dr. Bruno De Wever (partner)

• Felixarchief Antwerpen – Werner Pottier en Inge Schoups (partner)

• Histories vzw – Hendrik Vandeginste (partner)

S.O.S Antwerpen wordt ondersteund door Scivil en gefinancierd door het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid.

Organisatie door