Wat is een biobank?

Gent

  • Begeleidende uitstap of rondleiding

In een biobank wordt menselijk lichaamsmateriaal (bijvoorbeeld bloed, huid, speeksel) en bijhorende gegevens (bijvoorbeeld gezondheidsinformatie) verzameld voor onderzoek in de gezondheidszorg. Deze stalen worden gebruikt om zo meer inzicht te krijgen in hoe een bepaalde ziekte het menselijk lichaam kan aantasten en hoe we deze ziektes kunnen bestrijden. Voor deelname aan een biobank wordt een toestemming ondertekend. Maar wat staat hier eigenlijk in? Waarom is het belangrijk om dit formulier te ondertekenen? En wat wil jij als burger hierover weten? Tijdens een rondleiding doorheen onze biobank krijgen de bezoekers de mogelijkheid om kennis te maken met het laboratorium waar menselijk lichaamsmateriaal wordt verwerkt en de opslagruimtes waar alles wordt bewaard. Momenteel worden er meer dan 500 000  stalen bewaard in onze biobank. Tijdens de rondleiding volg je de weg die het staal aflegt zodra het in ons laboratorium aankomt tot en met de opslag in onze biobank.
Na de rondleiding volgt een interactieve workshop waarin je je mening kan geven over wat jij graag wilt weten alvorens deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek en je lichaamsmateriaal te laten opslaan in een biobank. Ook wordt het formulier waarmee deelnemers hun toestemming geven  onder de loep genomen. Jouw advies wordt dan gebruikt bij het ontwikkelen van hulpmiddelen, zoals filmpjes en apps, die helpen om deelname aan wetenschappelijk onderzoek te stimuleren.

Inschrijven via http://ugentdvdw2019.fikket.com

Ontdek ook de andere activiteiten in UZ Gent! Alle rondleidingen starten aan ingang #32 op het UZ terrein. Via ingang # 32 zijn ook de verschillende voordrachten bereikbaar. Blijf na de rondleiding zeker nog voor een drankje in onze bar.

 

Gesproken taal

Nederlands

Leeftijdscategorie

Vanaf 8 jaar

Toepassingsgebieden

  • Biologie
  • Gezondheid
  • Mens & maatschappij

Organisatoren

  • Universiteit Gent
  • UZ Gent

Medewerkers

  • Veronique T'Joen, Delphine Eeckhout, Elke Berneel ( UGent, UZ Gent )