Blog

2018

Gebarentaal

Gebarentaal en Artificial Intelligence: een intrigerend duo

za, 24/11/2018 - 15:22

Het Kata Kolok is een bijzondere gebarentaal. Ze is gekend bij een groot deel van de bewoners van een klein dorp in Bali. Nochtans is slechts een kleine minderheid doof. Doctoraatsonderzoekster Katie Mudd laat artificiële intelligentie los op deze intrigerende taal. 

Lees meer...

Het nut van onze verpakkingen onder de loep:  veel meer dan een kleurrijk jasje

Het nut van onze verpakkingen onder de loep: veel meer dan een kleurrijk jasje

vr, 16/11/2018 - 15:28

We zijn ze ondertussen zo gewoon dat we ze bijna niet meer opmerken: verpakkingen. Tijd om even stil te staan bij hun diverse functies, want gefundeerde keuzes in verpakkingen zijn essentieel voor de volksgezondheid. Bram Bamps, onderzoeker aan het VerpakkingsCentrum/imo-imomec van de UHasselt, licht de verschillende functies toe.

Lees meer...

De impact van een scheiding op kinderen: over ‘wisselstress’ en andere verwarring

De impact van een scheiding op kinderen: over ‘wisselstress’ en andere verwarring

vr, 16/11/2018 - 15:08

‘Awel, ik ben in de war door de scheiding van mijn ouders’. De titel van dit onderzoek zegt precies wat een scheiding voor kinderen vaak is: verwarrend. 145 jongeren deden hun verhaal. Claire Wiewauters van het Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen werkte mee aan het onderzoek. Ze illustreert de impact van een scheiding op een kind aan de hand van een voorbeeld uit haar praktijk.

Lees meer...

Artist's impression of a base on Mars

Lopen er over tien jaar mensen rond op Mars?

do, 15/11/2018 - 17:05

Bemande ruimtevaart spreekt tot de verbeelding. Het Internationaal Ruimtestation (ISS) wordt sinds 2 november 2000 permanent bewoond door astronauten die er gedurende enkele maanden experimenten uitvoeren en leven. In 2009 verbleef de Belg Frank De Winne er zes maanden. Maar in 2024 wordt het ISS waarschijnlijk “op pensioen gesteld”. Een bemande reis naar Mars lijkt een logische volgende stap. Maar hoe realistisch is dat scenario?

Lees meer...

Fijn, fijner, ultrafijn

Wat is de invloed van fijnstof op ons lichaam?

do, 15/11/2018 - 09:06

Eén ding staat vast, ieder van ons heeft lucht nodig. De kwaliteit van onze lucht is dan ook een veelbesproken onderwerp. Dat betekent niet dat de luchtkwaliteit alsmaar slechter wordt. Wel blijft schone lucht een van de grootste uitdagingen van onze samenleving en kost luchtvervuiling in België gemiddeld negen maanden van ons leven. Onderzoekers van de UHasselt en de KU Leuven hebben een revolutionaire techniek ontwikkeld om roetdeeltjes in menselijke stalen terug te vinden. 

Lees meer...

Waarom verstaan computers en smartphones ons zo moeilijk?

Waarom verstaan computers en smartphones ons zo moeilijk?

vr, 02/11/2018 - 12:11

“Siri, waar is de Jules van Biesbroeckstraat? De kans dat Siri of een andere spraakherkenningsapp deze zin meteen 100% correct interpreteert, is niet groot. Vaak met veel hilariteit tot gevolg. Maar hoe komt het eigenlijk dat je smartphone je nooit evengoed lijkt te verstaan als je lief, buurman of beste vriendin?

Lees meer...

Immuno-T

Over het gevecht van een klein meisje en haar immuunsysteem tegen leukemie

vr, 02/11/2018 - 11:03

Het gaat hard voor de immunotherapie, een bijzondere en vernieuwende therapie onder de kankerbehandelingen. Na ‘Doorbraak van het jaar’ in het magazine Science (2013), volgden de cover van Time Magazine, een ASCO-onderscheiding en zelfs een nobelprijs. Immunotherapie bleek ook levensreddend voor het ‘uitbehandelde’ Amerikaanse meisje Emily Whitehead. Professor Tessa Kerre, hematologe aan het UZ Gent, geeft tekst en uitleg.

Lees meer...

Hologram - Augmented Reality - opleiding verpleegkunde

Een spuitje geven aan een hologram of een hart ronddraaien in augmented reality? In deze opleiding Verpleegkunde kan het allemaal!

do, 11/10/2018 - 14:07

Via virtual en augmented reality trainen de studenten Verpleegkunde aan de Erasmushogeschool in Brussel hun vaardigheden. Volgens de docenten is het de ideale manier om hen klaar te stomen voor het echte werk. Maar hoe gaat dat er concreet aan toe in de lessen? En waarom oefenen ze niet gewoon op echte mensen?

Lees meer...