Ga verder naar de inhoud

Wetenschapsfestival Brussel

27/11/2022 vanuit Muntpunt

Voorspel de winnaar van het WK voetbal. Laat jouw kind schitteren in het meespeeltheater “Koninkrijk der Weetgierigen”. Ontrafel de laatmiddeleeuwse heteroseksueel aan de hand van – jawel – vliegende fallussen en wandelende vulva's. Of eet je sterk met peulvruchten vooraleer je plaatsneemt in ons mobiel laboratorium genaamd DataBuzz!

Ben jij ook nieuwsgierig naar wat wetenschap en technologie in ons dagelijks leven betekenen? Kom dan op zondag 27 november 2022 naar het Wetenschapsfestival Brussel in Muntpunt, waar verschillende Brusselse instellingen hun onderzoek aan je voorstellen. Tientallen gemotiveerde wetenschappers, docenten en studenten dompelen je onder in wetenschappelijk onderzoek en innovatie – gratis en voor niets!

Bekijk het tijdschema en stel je eigen programma samen via: https://wetenschapsfestivalbrussel.sched.com/

Banner 2022 16 9 NEW

Special WK voetbal

Op 27 november 2022 is er niet alleen Dag van de Wetenschap, ook spelen onze Rode Duivels hun wedstrijd tegen Marokko in de groepsfase van het WK voetbal in Qatar. Naar aanleiding van dit gebeuren zetten we met het Wetenschapsfestival Brussel in op wetenschappelijke activiteiten rond voetbal.

Wetenschap en voetbal? Ja hoor. Kijk binnen in het lichaam van een voetballer en ga op zoek naar typische voetbalblessures; trap zelf een balletje en voorspel aan de hand van een machine learning algoritme of jouw volgende uithaal raak is; of ontdek wat de gevolgen zijn van mentale en fysieke vermoeidheid op een sportprestatie.

Denk verder aan lezingen over het belang aan van een bredere ontwikkeling als profvoetballer tijdens en na de carrière; over de rol van Brussel in het ontstaan van het WK voetbal; en luister naar het verhaal van de wiskunde achter een voetbal.

! De wedstrijd van de Rode Duivels zal live uitgezonden worden en wordt voorzien van commentaar en hints naar ons voetbalprogramma door Wilfried Mostinckx, sportverslaggever en coördinator van de master in de Journalistiek (radio en tv) aan de VUB. We staan ook stil bij de dubieuze rol van Qatar als WK-organisator. Inschrijven voor deze activiteit is verplicht!

Doe-markt, workshops en lezingen

Wandel langs onze doe-markt, permanent open tussen 10u en 17u, zonder inschrijven! Je ontdekt er onder andere hoe je zelf een labotoestel kan maken; hoe je je eigen DNA isoleert uit je wang (!) en daar ook een halsketting mee kan maken en waarom een Rubik's kubus oplossen zo moeilijk is (maar niet voor een robot).

Ons workshopaanbod is specifieker gericht op kinderen, tieners en jongvolwassenen. De workshops vinden op verschillende tijdstippen plaats en laten telkens een maximum aantal deelnemers toe. Inschrijven kan op voorhand via de activiteitenpagina van de betreffende workshop. Er zullen ook enkele plaatsen vrijgehouden worden zodat bezoekers ook nog steeds op de dag zelf kunnen inschrijven, op tijd komen is dus de boodschap! Klik op de homepagina op ‘Ontdekken’ en filter op ‘Landkaart > Brussel’ en ‘Type > workshops’ om het volledige workshopaanbod te bekijken.

Daarnaast komen er ook ongelooflijk interessante onderzoekers over hun bevindingen vertellen in onze lezingenreeks, zowel voor kinderen als volwassenen. De voordrachten duren meestal niet langer dan 20 minuten, ideaal om je in korte tijd onder te dompelen in een thema. Want wie wil er nu niet weten hoe 3D-printen dierenleed kan tegengaan?

Kindvriendelijk

Het Wetenschapsfestival Brussel mikt op alle leeftijdsgeneraties; er is voor ieder wat wils.

Filter op ‘Landkaart > Brussel’ en ‘Leeftijd’ om ons aanbod voor kinderen te raadplegen, of ga op 27 november naar de kinderbalie voor meer informatie over onze kindvriendelijke activiteiten (vanaf 6 jaar). Een tipje van de sluier: kinderen kunnen hun eigen studentenkaart aanvragen en activiteitenstempels verzamelen om zo hopelijk ook af te studeren aan het einde van hun festivalbezoek!

Praktische informatie

- Wanneer? 27/11/2022 10u-17u

- Waar? Muntpunt, Munt 6, 1000 Brussel

- Vragen? contact@wtnschp.be of 02 629 13 40

- Facebookevent

- Tijdschema: https://wetenschapsfestivalbrussel.sched.com/

Een samenwerking tussen

Activiteiten van Wetenschapsfestival Brussel

logo

Activiteiten aan het laden ...